MAKÂLÂT - 1

HOROSANLI HACI BEKTAŞ’IN MAKÂLÂT KİTABI

(Pir Hacı Bektaş-i Veli)
Esselam ey Hâd-ı râh-i Hudâ nesl-i Ali
Esselam ey Kutb-i âlem Hacı Bektaş-i Veli

Kaddesallahu sirrehu'l-'aziz
Bismillahi'rrahmani'rahim

Tanrı Tebareke ve Ta'ala Hazretlerine sonsuz şükür minnet ve senalar olsun ki biz zayıf, çaresiz kulları, yoktan var eyledi ve bizlere iman ve İslam'ı nasip etti. Bütün yaratılmışların rızıklarını tespit ve taksim kıldı.
Selam ve selavat O peygamberler serverine, resuller ulusuna ve enbiya ve evliyaların büyüğüne olsun ki bütün alemi O'nun dostluğu için yarattı.
O'nun sahabelerine ve ehl-i beytine de selam olsun ki "Onlar" tam pişip olgunlaşmış, temiz, mübarek zatlardır; (Tanrı) hepsini tam selamete erdirsin.
O alem Padişahı yüce Tanrı Ta'ala bütün İslam ehlinin o itibarlı ruhlarını ahîrette merhum ve mağfur kıldı.
O Resulullah Hazretlerine ve O'nun sahabelerine de selam ve salat olduktan sonra:
O esrar sözlü, tatlı ve hoş dilli, güler yüzlü, Makalat sahibi, şeriat suyu, terbiye ve bilgi dolu,hakikat hazinesi, tarikat ehlinin makamı, şerait kavminin müftüsü, ilimler hazinesinin maliki, o bilinen kutup Horasanlı Sultan Hacı Bektaş kaddesa'llahu sırrahu'l-aziz (Allah aziz sırrını kutsal kılsın.
O dinin ışığı iman nurunun yağı , hakikat aleminin bağı ve erenler durağı; şöyle der:
BİRİNCİ BÖLÜM
Hak Subhanehu ve Ta'ala Adem'i dört türlü nesneden yarattı, dört bölüğe ayırdı. Dört bölüğün de dört türlü ibadetleri, dört türlü arzuları ve dört türlü halleri vardır.
Bundan böyle, insanın yaratıldığı bu dört türlü nesnenin ilki toprak, İkincisi su, üçüncüsü ateş ve dördüncüsü yeldir.
Yarattığı dört bölük İnsana gelince:
Birinci bölük, abidlerdir; bunlar şeriat kavmidir ve asılları yeldendir. Yel (Hava),
hem şifa verici hem de kuvvettir; bu sebeple bunlarda gece gündüz Hakkın ibadetinden ayrılmazlar. Yel esmeyince ekinler samanından ayrılmaz, bütün alem kokudan helak olurdu. Öyle ki bu dünyada ne varsa; helal, haram, temiz ve pis hepsi şeriat ile malûm olur. Çünkü şeriat kapısı ulu kapıdır. Nitekim Çalap Celle Celalühu her çeşit nesnenin varlığını Kuran içinde yaddetti:
"Yaş veya kuru her şey apaçık bu kitap içindedir."
(Kuran Vl/59)
Öyleyse, aziz kardeşim: Çalap Ta'alanın buyurduğunu gayret gösterip tutmak ve sakının dediğinden sakınmak gerek. Bunun içinde insan olarak kendilerini tez ulu bileler ve Hak Ta'ala, bu gibi insanların amel ve hallerinin nasıl olduğunu Ma'rifet gelip canı diri kıldığı yerde (mahşer) hatırlarız.
Abidlerin ibadetleri: Namaz kılmak, oruç" tutmak, "zekat vermek, hacca gitmek, seferberlik olunca gaza eylemek, cenabedden gusül ederek temizlenmek ve nefse ait arzuları istemeyip, dünyayı terk ederek ahireti sevmektir.
Bunlar avam (halk) taifesidir ve işigücü birbirlerini incitmektir, kibir, haset, buğuz, cimrilik ve düşmanlık bunlarda her zaman görülür. Bunların taifesi hemen hemen bu kadardır.
İkinci bölük, zahitlerdir. Bunların aslı ateştendir ve bunlar tarikat taifesidir. Bu sebeple gece gündüz yanmaları, kendilerini yakmaları lazımdır. Her kim, bu dünyada kendisini yarın ahirette türlü azaplardan kurtulacaktır. Şunu iyi bilin ki bir kez yanan başka yanmaz:
"(Kur'an'a nazire yazmayı) eğer yapamazsanız -ki asla yapamayacaksınız- o ateşten sakının kî onun odunu insan ve taşlardır."
(Kur'an II/24)

ÇEVİRİ: MİLCAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder