BULUŞ


BULUŞ (7)

Yeni olanı bulmak nedir? Söyleyişe dünden farklı boyut getirebilmek her edebiyatçının arzusu ama bu zorun zorudur. Çevremizi kuşatan olgular değişmezken başkalarını farklı olana davet edebilmek has sanatçının işi.

Söz söyleyen kim olursa o!sun kulaklara işittiği kadar konu ettiği obje öne çıkar. Dört mevsim yedi kıta dönüp dolaşan aradığı nesneyi daha sonra kendi yüreğinde bulduğunu söyleyene ne diyebiliriz?

Buluş edebiyatta keşif demektir. Amerika kıtasının keşif edildiği anda orayı bulmanın manası kim tarafından hakkınca anlaşıldı acaba? İhtiyaçların buluşları kolaylaştırdığı ortada. Bireysel ve toplumsal zaruretlerin sanatçı yapısında devinimlere yol açtığını görüyor bunun buluşları çerçeveleyen gizi araladığını düşünüyorum. Duygusal zeka seviyesi alt eşikte bulunanlara selam olsun. Nerede Michalengo'nun izlerini üzerinde taşıyan emanetçiler?

Şiirimiz kent dokusuna uyum sağlıyor. Kırsal kesimlerde koyun çobanlığı yapanların medeniyetin getirdiği yeniliklere hiçbir katılımı olamaz! Köylülük Anadolu halkının gri tarafı bu iğreti elbiseden soyunmadan edebiyatımıza yenilikler gelmeyecektir.
Sanatın onlarca dalında buluşlara ihtiyacımız var. Kendi toplumsal ihtiyaç ve ülkülerimizden beslenen sanatçı dünya ve varoluş sızılarını şiirle, dansla, notayla, heykel, sinema ve tiyatro ile göstermeli.
Modern fizik ve yüksek matematik bilmeyen sözüm ona şairler siz gidin çocuk tekerlemeleriyle uğraşın. Newton fiziğini terk eden dünya Kuantum teorisinin sanata kapı aralamadıktan sonra çıkmazlara mahkum olacaktır.
Entelektüelin coğrafyadan mimariye sosyolojiden ekonomiye bilim dallarında olup bitenleri takip edip bu alanların akıl tortularını sanat potasında eritmedikten sonra ne yapacak acaba?
Buluşlar fen bilimlerinde ve teoremler de öyleyse yeni dünyalar önümüzde demektir.

Milcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder