KİTAP TANITIMI


KİTAP

"Batıyı Büyüleyen İslam"

Kitabı îki özelliğinden dolayı okuyabilirsiniz. Birincisi bu kitap bir Cemil Meriç çevirisi, ikincisi kitabın adı "Batıyı Büyüleyen İslam". Arada ne tür ilişki olduğunu arif olanlar bilir ama biz sözümüzü yinede söyleyelim. Meselemiz bir medeniyet düşünü yeniden canlandırıp onu yaşadığımız hayatın merkezine getirebilmektedir.
Batıyı Büyüleyen İslam kitabı iki bölüm ve iki ekten oluşuyor. Batının İslam doğu ile ilgili görüşleri, Avrupa'da Arap ve İslam araştırmaları, eklere gelince, İslam da siyaset ve savaş, Richard Simon ve doğmalardan sıyrılış. Cemil Meriç kitaba yazdığı girişte Türk okurunun profilini çıkarıyor. Farklı bir kitapla karşılaştığımı? uyarısı var aman ha dikkatli olun deniyor sık sık.
" İslamiyet, insan soyunun gelişmesine büyük katkılarda bulunmuş... İslamiyet yalnız dîn olarak değil medeniyet olarak da ele alınıyor. Nitekim kitabımızda İslam ilahiyatı, felsefesi, mistisizmi, dini kanunları, esas teşkilat nazarîyesi'ne ilaveten başka konularda işlenmektedir ve bu bölümler eserin en geniş kısmıdır, İslam'ın siyasi, İktisadı, kültürel tarihi, İslam da güzel sanat ve mimarlık, İslam da tıp, İlim ve musiki gibi". (Sh.l 0)
Kitabın İslam’da siyaset ve savaş bölümü üzerinde durulmalı bu bölüm sıkça okunmalı kî keşmekeş son bulsun, düşünceler apaçık olsun.

Yusuf PAZARLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder