Okunacak Kitap:Zeytun Ermenileri


Zeytun'dan Bakınca...

Kitap akademik bir çalışmanın ürünü ve belgelerle istatistiki bilgilerle örülü... Ama aynı zamanda tarihi bir hatırat tadında kolaylıkla okunurken, dersinizi de çalışmış oluyorsunuz. Zeytun'dan yola çıkarak Klikya bölgesinin geçen yüzyılın başında nasıl bir badireden geçtiğini anlatıyor. Aslında bütün Anadolu'nun hatta Osmanlı coğrafyasının hikayesi gizli bu tarihin arkasında... Tabii ki halen devam eden bir tarih bu... Kitap onun için daha bir önemli.
Bu kitap farklı cihetlerden de okunabilen bir kitap. Osmanlı cihetinden bakarsak 1850 sonrası hızlanan yıkılışın nedenlerinin izlerini bulurken milletler topluluğunun çözülen son halkasının tarihinin en trajik bölümüne şahitlik ediyoruz. Bir kaç büyülü kelimenin arkasında gizlenerek modern dostlarımızın nasıl hayatı, birlikte yaşam alanlarını ve kültürünü darmadağın ettiklerini her iki tarafı bir trajedinin içine sürüklediklerini izleyebiliyoruz. Bugün de hala bu yaşananlardan nemalanmaya devam etmediklerini kim söyleyebilir. Her iki toplumdan daha çok onlar karlı her zaman... Acı çekenler acılarından bir şeyler öğrenirler fakat o acıları kullanarak karlı şeylere tahvil edenler başkalarıdır. Ve kitapta anlatılanların üzerinden yüzyıl civarında bir zamanın geçmiş olmasına rağmen sanki bu günlerle de benzerlikler gösterdiğini düşündürüyor insana...
İnsan olduğumuzu unutmadan kimsenin günahını ne bize ne de başkalarına yüklemeye çalışmadan bir çıkış yolu bulunmasında bu kitaptaki bilgilerinde katkısı olacaktır.
Latif DİNÇASLAN Beye bu çalışmasından dolayı ve bu çalışmayı yayınlayan Ukde yayınlarına teşekkür ederiz.
Ayrıca kitabı bize ulaştırarak okumamıza sebep olan değerli yazar Ali Büyükçapar'a şükranlarımızı sunarız.

Yusuf Pazarlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder