Pendname - Feridüddin-i Attar

TEHLİKELİ ŞEYLER

Ey kardeş: Dört şeyde tehlike vardır. Elinden gelirse bunlardan sakın, sultana yakınlık, kötülerle dostluk, dünya sevgisi, kadın düşkünlüğü. Sultana yakın bulunmak yanan ateşe yaklaşmaktır. Yaramazlarla düşüp kalkmak canın ölümüdür. Dünyayı her ne kadar dıştan renkli ve nakışlı görürsün de içinde yılan gibi zehir taşır. Görünüşte güzel ve gönül çekicidir fakat zehirleriyle canı tehlikeye koyar. Bu nakışlı yılanın ağusu öldürücüdür. Akıllı insan ondan uzak durandır. Çocuklar gibi sarıya kırmızıya kapılma, kadınlar gibi renk ve kokuya aldanma. Dünya denilen aşüfte, gelin gibi süslenmiş her zaman başka bir koca istemektedir.
Bahtiyar o kimsedir ki, bu çifti tek bıraktı ona arkasını dönerek üçten dokuza boşanma kâğıdı verdi. Çünkü bu aşüfte önce kocasının karşısında gülen dudaklarıyla sevgi sunarken sonra onu diş yarasıyla öldüre bir vefasızdır.

BAHTİYARLIĞA ALAMET OLAN DÖRT ŞEY

Dört şey bahtiyarlık delilidir. Bu dört nimete ermiş olanlar aziz olurlar. Talihli olmanın delili soy temizliğidir. Soysuzlar taç ve tahta layık değildiler. Talihliler daima doğru düşünceli olurlar. Kötü fikirli insan azap çekmeye mahkûmdur.
Tanrı azabından korkusuz yaşayanlar mümin değil, mutlak kâfirdiler.
Allahtan korkan Allah’a kaçar. Allah’ı en tanıyanınız Allah’tan en korkanınızdır. Ben ise ondan en korkanınızım (S.A.V)Dünya acısı Allah’ın emirleri tutmak için peygamber gibi çekilmeli.

DÜNYA ZEVKLERİNİ TERK ETMEK
Dünyada ömür beş günden fazla değildir. Sonunu düşünmeyen kimse gafildir. Dünya zevklerinden uzaklaşmak gönül sahiplerinin eteğine yapışmak gerekir. Nefsinin zevk ve arzuları arkasında koşma, geçici âleme sevgi bağlama! Akıbetin ölüm olduktan sonra sana dünya acılarını çekmekten ne fayda var?
Can teninden gidecek, kemiklerin toprak olacaktır. Sana canını vermekten başka çare yoktur. Gideceğin yolun haydudu da o küçücük (Nefs’i emmare) (1) den başkası değildir.

Pendname - Feridüddin-i Attar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder